Hayattan Bazı Kesitler

 

 

Sokakta Yemek Yemek,Hayattan Kesitler

HAYATTAN BAZI KESİTLER

***Bir otobüs durağı..Okul yeni dağılmış,belli.Ancak durakta fazla öğrenci yok,anlaşılan ilköğretim,ya anneleri gelip alıyor,ya da servisle evlerine gidiyorlar.Ama bir yavrucak var durakta,5. veya 6.sınıf öğrencisi olmalı,muhtemelen evi yakın değil ve kıyafetinden anlaşıldığı kadarıyla ailesinin servis parası verecek imkanı da yok.Hayatı erken tanıyanlardan,eve otobüsle gidecek..Okuldan yeni çıkmış,karnı da kim bilir nasıl acıkmıştır..Yanlış görüyor olabilir miyiz acaba gördüklerimizi?Yok yok,doğru maalesef! Bir kadın ve bir erkek durakta bekliyorlar,ellerinde bir torba muz var,yiyip yiyip kabuğunu da yere atıyorlar!Çocukla aralarında en fazla 1 metre var,çocuk gözlerini yere dikmiş bakıyor,yutkunuyor..İyi de çocuğum bakmamayı başardın da,dibindeki kokuyu duymamayı nasıl başaracaksın?Bilirim karnın aç,ne olsa canın çeker şimdi..Sen onların kusuruna bakma ne olur..

***Çocuk sokakta tutturuyor:

-Ne olur canım çok çekti,cips alalım..

-Ama yavrum biliyorsun ki bir Müslüman sokakta,herkesin canını çektire çektire yemek yemez.Alalım,eve gidince ye olur mu?

-Noolur,şimdi alalım,bu seferlik sokakta yiyeyim..

Cips alınır,çocuk paketi açar yeni yemeğe başlamıştır ki,kendisine bakan bir çift gözle karşılaşır.Olabilecek en küçük yaşta,çöplerden ekmeğini çıkaranlardandır gözün sahibi.Yutkunur ve başını çevirir hemen.Çocuk elindeki cipsle kalakalır,ağzındakileri güçlükle yutar ve dönerek:

-Deminki bakkala tekrar gidebilir miyiz?

-Tabii yavrum hayırdır,ne oldu ki?

-Hiiç,bir şey alacaktım da..

Bakkala giderler.Çocuk bir paket cips alır,diğer yavrucağın yanına gelirler.Çocuk hem yeni aldığı paketi,hem de içinden 1 veya 2 tane ancak ağzına attığı kendi paketini uzatır ve:

-Buyur kardeşim,der..

Cipsi alanın gözlerindeki mutluluk görülmeye değer…Şaşkınlıkla ve memnuniyetle teşekkür eder.İki taraf da mutludur..Sonra ne mi olur?

O gün çocuk neden dışarıda yemek yenilmemesi gerektiğini anlar ve bir daha Allah’ın izniyle bu isteği içinde taşımaz..

Rasûl-i Ekrem(s.a.v)Efendimiz,hadis-i şeriflerinden birinin bir bölümünde şöyle buyuruyor:

***”Çocuğunun eline yiyecek bir şey verip sokağa salmayacaksın.Olur ki,aynı şeye komşunun çocuğu nail olamaz da bu yüzden arada düşmanlık peyda olur.”(Hadis Kaynak:İlahi Nizam/İmam-ı Gazali)

Allah’a emanet olunuz..

Yorum bırakın

Subscribe to the comments via RSS Feed